U Stambol džamiji održana svečanost povodom Svjetske nedjelje Kudsa

by Mešihat

U ponedjeljak 5. februara, u Stambol džamiji, održan je program povodom Svjetske nedelje Kudsa.

Na samom početku, prisutne je poselamio i obratio im se glavni imam medžlisa IZ Novi Pazar, prof. Amel-ef. Demirović, i kroz primjer Omera, radijallahu anhu i njegovog odnosa spram Kudsi-šerifa, podsjetio prisutne na ogromnu važnost istog.

Program je otvoren učenjem Kur’ana od strane hfz. Ediba-ef. Pepića, a nastavljen je učenjem ilahija i kasida, kao i recitacija, od strane učenika Sinan-begove medrese i polaznika vrtića “Nahla”.

Po završetku tog dijela programa skupu se obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije, mr. Senad-ef. Halitović, naglasivši da je ovo nedjelja Kudsa, a da se mi ujedno nalazimo u mjesecu Redžebu, kada se desio i miradž Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellema.

Reisu-l-ulema je rekao da su Mesdžidu-l-aksa i Ka’ba, dva mesdžida, dva vakufa, da je Allah Uzvišeni odredio da su ta mjesta sveta i da imaju posebno značenje i da je zato Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, kada je bio upitan, rekao da onaj ko obavi namaz u Ka’bi, kao da je obavio stotinu hiljada namaza, a da onaj ko obavi namaz u Poslanikovoj, sallallahu alejhi ve sellem, džamiji, ima nagradu kao da je klanjao hiljadu namaza, a da će ko bude klanjao namaz u Mesdžidu-l-Aksa’u, imati nagradu kao da je klanjao pet stotina namaza u bilo kojoj drugoj džamiji.

U daljem izlaganju reisu-l-ulema je istakao da je džamija u Medini dobila svetost i posebno mjesto sa i zbog Poslanika, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellema, i ona se na taj način veže za njega, dok se Mesdžidu-l-aksa, od početka čovječanstva, veže za sve Allahove poslanike, alejhi-s-selam, do posljednjeg Poslanika, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellema.

“Mesdžidu-l-aksa je emanet umeta i taj ummet je dužan da zna sta je Mesdžidu-l-aksa, da poduči svoju porodicu, priča im o njemu i da ima želju obaviti namaz u njemu, upravo zbog ove vrijednosti koju Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, spominje- rekao je na kraju reisu-l-ulema Halitović.

Ovaj program, proučenom dovom, zatvorio je ataše Generalnog konzulata R. Turske, u Novom Pazaru, Mehmet Melih Jilmaz.

slični članci