Delegacija Evropske unije posetila Islamsku zajednicu Srbije

by Mešihat

Delegacija Evropske unije u Srbiji, predvođena ambasadorom EU Nј.E. Emanuele Giaufret u pratnji ambasadora Slovenije Nј.E. Damjan Bergant, zamjenika ambasadora Francuske g. Fatih Akcal i savjetnice u Delegaciji EU g-đe Gordane Arackić, posjetila je danas Islamsku zajednicu Srbije. Uvažene goste su primili visoki funkcioneri IZS u prostorijama Mešihata Islamske zajednice Sandžaka u Novom Pazaru.

Na sastanku je bilo riječi o pitanjima vezanim za položaj verskih i nacionalnih manjina u Srbiji sa posebnim osvrtom na položaj Bošnjaka u Srbiji i Sandžaku, te opštem statusu ljudskih prava, obrazovanju i kulturi u Sandžaku, ekonomskoj situaciji, zastupljenosti Bošnjaka u institucijama, odnosu Bošnjaka prema političkim predstavnicima te saradnji bošnjačke sa srpskom zajednicom u Sandžaku.
Domaćini su upoznali goste o radu Islamske zajednice Srbije i aktuelnim problemima sa kojima zajednica susreće u funkcionisanju.

Ambasador Emanuele Giaufret, kome je ovo prva zvanična posjeta Novom Pazaru, zahvalio se na gostoprimstvu i izrazio spremnost da pruži podršku u realizaciji projekata, kao i uspostavlјanju novih partnerstava i oblika saradnje.

Predsjednik mešihata IZ Sandžaka, muftija sandžački, mr. Senad-ef. Halitović, je kao domaćin zahvalio uvaženim gostima na odličnom razgovoru i poseti u ime Islamske zajednice Srbije i svojih saradnika zamjenika muftije sandžačkog, mr. Muhammed-ef. Demirovića, muftije srbijanskog i vojvođanskog Muhammed-ef. Ziljkića, te muftije niškog i braničevsko -timočkog Eldin-ef. Ašćerića.

slični članci