Izbori za novog reisu-l-ulemu u nedjelju u Novom Pazaru

by Mešihat

Izborna komisija za izbor reisu-l-uleme i zamjenika reisu-l-uleme podnijela izvještaj Vrhovnom Saboru IZ

Naime, na sjednici Vrhovnog sabora održanoj u Beogradu dana 3. septembra 2023. godine donijeta je odluka o formiranju izborne komisije koja je imala zadatak da definiše izborno tijelo u skladu sa pravilnikom o izboru reisu-l-uleme i zamjenika reisu-l-uleme te da shodno Ustavu Islamske zajednice Srbije zaprimi kandidature za reisu-l-ulemu i zamjenika reisu-l-uleme i da ocjenu o ispunjenosti uslova propisanih Ustavom te Pravilikom o izborima za reisu-l-ulemu i zamjenika reisu-l-uleme.

Izborna komisija je prema rokovima određenim sa zasjedanja Vrhovnog sabora od 3. septembra tekuće godine, Vrhovnom saboru dostavila izvještaj o radu te liste kandidata za reisu-l-ulemu i zamenika reisu-l-uleme koji ispunjavaju uslove propisane članom 65. Ustava Islamske zajednice Srbije te koji su prošli verifikaciju Sabora područnih Mešihata.

Vrhovni Sabor je nakon usvajanja izvještaja konstatovao da su se stekli uslovi za održavanje izbora za reisu-l-ulemu i zamjenika reisu-l-uleme te je shodno tome predsjednik Vrhovnog Sabora, gospodin Rustem Nuredini odredio datum održavanja svečane izborne sjednice za nedjelju 15. oktobra 2023. godine u Novom Pazaru. 

slični članci