Senad ef. Halitović novi reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije

by Mešihat

Aktuelni predsednik Mešihata sandžaka i muftija sandžački Senad ef. Halitović izabran je danas za reisu-l-ulemu (vrhovnog poglavara) muslimana Srbije, a za zamjenika reisu-l-uleme izabran je muftija niški i braničevsko-timočki Eldin ef. Ašćerić.

Na svečanoj izbornoj sjednici Vrhovnog Sabora IZS, koja je upriličena u Hadži Hurem-Bor džamiji, pravo glasa imali su svi sabornici, članovi mešihata, muftije, glavni imami, imami, mualime, profesori vjerskih predmeta, direktori i upravnici islamskih ustanova (odgojnih, vaspitno obrazovnih, humanitarnih i drugih ustanova i organizacija čiji je osnivač IZ).

Izborna komisija IZS ranije je proglasila kandidate Senada ef. Halitovića i Muhameda ef. Ziljkića za reisu-l-ulemu i Enisa ef. Makića i Eldina ef. Ašćerića za zamenika reisu-l-uleme.

Neposredno pre početka glasanja od svojih kandidatura za poglavara muslimana Srbije i njegovog zamenika odustali su Muhamed ef. Ziljkić i Enis ef. Makić.

Nakon glasanja mr. Senad ef. Halitović dobio je poverenje 102 člana sabora za funkciju Reisu-l-uleme, a Eldin ef. Aščerić 100 glasova za funkciju zamenika Reisu-l-uleme.

U prvom obraćanju nakon izbora reisul-l-ulema Senad ef. Halitović je naveo da su pred njim brojni izazovi a da će prioriteti u radu biti jedinstvo među muslimanskim vjernicima u R. Srbiji.

“Prije svega želim da se zahvalim na povjerenju, molim uzvišenog Allaha dž.š. da to povjerenje opravdam.

Ova pozicija, kao ni bilo koja druga, ne pripada jednom čovjeku, čovjek će nestati a ono što je uradio će ostati, zato svi zajedno se moramo međusobno potpomagati u činjenju dobra i otklanjanju zla.

Trudit ću se posebno raditi na jedinstvu, i jedinstvenog safa muslimana jer jedinstvo je srž svakog dobra, bez jedinstva smo slabi i ranjivi a u jedinstvu smo snažni i samo tako možemo imati i osjetiti boljitak u našim kućama, džamijama, čaršijama i celokupnoj zajednici.

Cijelim svojim bićem ću se truditi da ovaj emanet ne iznevjerim već da ga opravdam i da ga čisto predam kada dođe vrijeme za to.” Rekao je reisu-l-ulema Senad ef. Halitović i pozvao sve prisutne da svi zajedno prouče fatihu za sve šehide Gaze.

Novoizabrani poglavar muslimana Srbije Senad ef. Halitović rođen je 1979. godine u Novom Pazaru.

Školovao se u Jemenu, nakon čega se vraća u Srbiju gde je u Islamskoj zajednici od 2006. godine obavljao funkcije imama (teologa) i profesora islamskih predmeta.

Prvi put je za muftiju sandžačkog i predsednika sandžačkog Mešihata izabran 2019. godine.

Pre toga dugi niz godina bavio se humanitarnim radom. Govori tačno arapski jezik. Oženjen je i otac je četvoro dece.

slični članci