SELAM ALEJK, MILJENIČE

by Mešihat

U Domu kulture u Novom Pazaru, u organizaciji Mešihata IZ Sandžaka i Sinan-begove medrese, večeras je upriličena svečanost pod nazivom “Selam alejk, miljeniče”, u povodu dolaska rebiu-l-evela, mjeseca rođenja Allahovog Poslanika, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellema.

Učešće u programu uzeo je hor učenika i ženski hor Sinan-begove medrese, a sam program je započet učenjem Kur'ana od strane učenika 2. godine, hfz. Ahmeda Yasina, a nastavljen učenjem salavata, odlomaka iz Mevluda, ilahija i recitacija u slavu Poslanika, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellema.

Prisutni su imali prilike napojiti srca ovim divnim izvedbama, a na kraju programa, svojim nasihatom obratio se muftija sandžački, mr. Senad-ef. Halitović, i kroz hadise Poslanika, sallallahu alejhi ve sellema istakao značaj omladine. Prvenstveno njima uputio je poruku da iskoriste svoje vrijeme na pravi način i trude se biti od koristi svojoj zajednici. U tom pravcu uputio je dovu Allahu Uzvišenom da nadahne našu omladinu i učini je dostojnim nosiocem bajraka islama

Na kraju, dovu je proučio direktor Ureda za da'vu, Mešihata IZ Sandžaka, mr. Jakub-ef. Leković.

Svečanosti su prisustvovali muftija sandžački, mr. Senad-ef. Halitović, direktor Sinan-begove medrese, prof. Kemal-ef. Hasanović, direktor Vjersko-prosvetne službe Mešihata IZ Sandžaka, mr. Bajazid-ef. Nicević, šef odjela za Da'vu Mešihata IZ Sandžaka, mr. Jakub-ef. Leković, asistenti Atašea za Socijalna pitanja pri Konzulatu Republike Turske u Novom Pazaru Muhamed Dakesoglu i Omer Zukorlić, predstavnici društvenog i javnog života, ulema, imami, profesori i roditelji.

slični članci