Delegacija Unicefa posjetila Mešihat IZ Sandžaka

by Mešihat

Delegacija Unicefa u Srbiji, predvođena direktorkom, Dejanom Kostadinovom, posjetila je danas sjedište Mešihata IZ Sandžaka. U svojstvu domaćina, goste je primio i dobrodošlicu im izrazio muftija sandžački, mr. Senad-ef. Halitović, sa saradnicima, zamjenikom muftije sandžačkog, mr. Muhammed-ef. Demirovićem, muftije srbijanskog i vojvođanskog Muhammed-ef. Ziljkića, te muftijom niško-braničevskim, Eldin-ef. Aščerićem.

Na sastanku, šefica misije, g-đa, Dejana Kostadinova, prezentovala je programe djelovanja Unicef-a, a u tom pravcu bilo je riječi o mogućnosti zajedničkog djelovanja u pravcu zaštite prava djece, svih osjetljivih kategorija, siromašnih, ometenih u razvoju, kvalitetnom obrazovanju za svu djecu i mogućim izazovima u tom pogledu.

Razgovaralo se i o pitanjima vezanim za zdravstvenu brigu o djeci, uključujući imunizaciju, pristup zdravstvenim uslugama i prevenciju bolesti, kao i utjecaj tehnologije na djecu, uključujući pitanja internet sigurnosti, obrazovanja o medijima i digitalnim kompetencijama.

Pitanje inkluzivnog obrazovanja i podrške djeci s posebnim potrebama mjerama za zaštitu djece od nasilja, zlostavljanja i eksploatacije također je bila jedna od važnijih tema razgovora.

slični članci