Sastanak predsjednika Vlade Republike Srbije sa delegacijom Islamske zajednice Srbije

by Mešihat

Danas je u zgradi Vlade Srbije, u Beogradu, premijer gospodin Miloš Vučević primio delegaciju Islamske zajednice Srbije, predvođenu reisu-l-ulemom Islamske zajednice Srbije Senad ef. Halitovićem.

Na sastanku se je razgovaralo o problemima u radu Islamske zajednice Srbije i njenih ustanova. Reisu-l-ulema je zahvalio predsjedniku Vlade na iskazanom razumevanju i spremnosti da, u skladu s nadležnostima, učini sve u otklanjanju svih administrativnih nepravilnosti koje ometaju normalan rad i funkcionisanje Zajednice.

Također se je razgovaralo o zločinačkom aktu napada na pripadnika žandarmerije, te je, u tom kontekstu, ponovljen zajednički stav da je ovaj gnusni događaj postupak pojedinca zatrovanog nakaradnom ideologijom koja nema uporišta u tradicionalnom izvornom učenju Islama ali i nijedne tradicionalne vjerske zajednice.

Predsjednik Vlade i reisu-l-ulema složili su se da sve neophodne radnje državnih organa koje će se sprovesti u narednom periodu, u cilju sprečavanja ponavljanja ovakvih slučajeva u budućnosti, apsolutno su potrebne i u interesu svih građana, te nikako ne mogu biti i nisu usmerene protiv Islama i muslimana u našoj zemlji.

U tom smislu usaglašen je stav da svi činioci društva treba da rade svoj dio posla kako bi se naše društvo razvijalo što je moguće više zaštićeno od negativnih uticaja bilo koje vrste devijacija.

Sastanku su, pored reisu-l-uleme, prisustvovali zamenik reisu-l-uleme mufija niški Eldin ef. Ašćerić, muftija srbijanski i vojvođanski Muhamed ef. Ziljkić, muftija sandžački mr. Muhamed ef. Demirović, muftija beogradski Muhamed ef. Hadžić i predsjednik Vrhovnog Sabora dr. Nadir ef. Dacić.

slični članci