Svečanost povodom svjetske nedjelje Kudsa u džamiji u Ivanju

by Mešihat

U nedjelju 4. februara, u Sultan Gazi džamiji, u Ivanju, održan je program povodom Svjetske nedelje Kudsa i dobre noći, Lejletu-l-mi’radža.
Nakon jacije-namaza, koju je predvodio zamjenik muftije sandžačkog i glavni imam medžlisa IZ Sjenica, mr. Sabit-ef. Šećović, uslijedio je prigodan vjerski program.

Na samom početku, prisutne je poselamio i najavio program, imam ove džamije, Edim-ef. Nicević.

Program je otvoren učenjem Kur’ana od strane hafiza iz Turske, učenika Sinan-begove medrese, a nakon toga, Hamza-ef. Rovčanin proučio je odlomak iz Mevlud-i-šerifa koji govori o mi’radžu, da bi program zatim bio nastavljen učenjem ilahija i kasida, kao i recitacija, od strane učenika Sinan-begove medrese.

U nastavku programa, skupu se obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije, mr. Senad-ef. Halitović, koji je govorio o važnosti Kudsa, sa posebnim akcentom na Mesdžidu-l-Aksa. Kroz hadise Pejgambera, sallallahu alejhi ve sellema, naglasio je koliko je zapravo važno to mjesto obići, i da ukoliko to nismo u mogućnosti, da makar hediju pošaljemo.

U obraćanju reisu-l-uleme, poseban akcenat je bio na važnosti truda svakog pojedinca, u pravcu popravljanja svog stanja i odnosa prema Allahu, dželle šanuhu, kako bi isto bilo uzrokom da se stanje u ummetu popravi.

Ovaj hairli program, dovom je zatvorio mr. Sabit-ef. Šećović, a nakon toga uslijedilo je druženje sa džematom.

Džemat Sultan Gazi džamije, iskoristio je priliku i da zahvali Islamskoj zajednici Srbije, reisu-l-ulemi i svim gostima koji su ovom prilikom zijaretili ovu džamiju i družili se sa džematom iste, uz dovu Uzvišenom Allahu, dželle šanuhu, ovaj program ukabuli i učini ga dobrim djelom, da na Sudnjem danu od toga svi imaju koristi, te da obilato nagradi sve koji su uzeli učešće u ovom programu!

slični članci