Mešihat IZ Sandžaka organizovao seminar pod nazivom “Islamski davet u savremenom svijetu”

by Mešihat

Islamski davet u savremenom svijetu

Mešihata IZ Sandžaka organizovao je danas seminar pod nazivom u “Islamski davet u savremenom svijetu”. Seminar je organizovan u okviru otvaranja Upravne zgrade, a predviđeno je da traje tokom cijelog vikenda.

Prvog dana seminara, nakon pozdravnog govora i otvaranja seminara od strane muftije sandžačkog, mr. Senad ef. Halitovića, kao prvi najavljeni panelist, skupu se svojim izlaganjem na temu “Vjerska diplomatija i da'vet u savremenom svijetu” obratio potpredsjednik Dijaneta, g-din Selim Argun.

Salih Gör, predsjednik uprave za evroazijske zemlje Dijaneta R. Turske, predstavio se skupu svojim izlaganjem na temu: “Značaj da'veta u islamu”, a nakon njega i generalni direktor za spoljnje poslove Dijaneta R. Turske, g-din Mahmut Ozdemir, obratio se skupu predavanjem na temu “Aktivnosti Dijaneta u inostranstvu: Značaj bratstva, jedinstva i sloge”

Učešće svojim izlaganjem na ovom seminaru uzeli su i glavni imam medžlisa IZ u Sjenici, mr. Sabit ef. Šećović, koji je govorio na temu “Prioriteti u oblasti da'veta”, a nakon njega i muftija niški, Eldin ef. Aščerić, obratio se izlaganjem na temu: “Uloga džamije u da'vi”.

Prvi dan seminara zatvorio je svojim predavanjem na temu: “Značaj medrese u da'vi”, direktor Bakije-hanume medrese u Prijepolju, dr. Nadir ef. Dacić

Drugi dan seminara, svojim izlaganjem na temu: “U susret izazovima da'veta” otvorio je prof. dr. Nusret Isanović, profesor Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Kao drugi izlagač skupu se je svojim predavanjem na temu “O principima da've” obratio direktor uprave za da'vu Mešihata IZ Sandžaka, mr. Jakub-ef. Leković.

Dr. medicinskih nauka, Jusuf Mehić, obratio se prisutnima sa stanovišta svog životnog poziva, ljekara, te govorio o načinu da'veta s aspekta i polja medicine, a što je bilo popraćeno velikom pažnjom i pitanjima prisutnih na kraju njegovog izlaganja.

Zamjenik muftije sandžačkog, mr. Muhammed ef. Demirović, obratio se prisutnima izlaganjem na temu “Savremene metode daveta”. Tom prilikom efendija Demirović iznio je smjernice i ponudio metode koje bi upošljenici IZ-e trebali primjeniti u svom radu, a sve u svrhu uspješne dave, u skladu s vremenom i potrebama savremenog doba u kome živimo.

Na kraju, predavanje “Akaidsko-fikhske različitosti i njihov uticaj na davet” održao je direktor Vjersko-prosvetno službe Mešihata IZ Sandžaka, mr. Bajazid ef. Nicević.

Dvodnevni seminar “Islamski davet u savremenom svijetu” Mešihat Islamske zajednice Sandžaka organizovao je u okviru otvaranja Upravne zgrade.

slični članci