Uspješno završena Ljetnja škola Kur'ana u Hadži Hurem (Bor) džamiji

by Mešihat

U četvrtak, sa akšam namaza, u Hadži Hurem (Bor) džamiji, upriličena je svječanost u povodu završetka Ljetnje škole Kur'ana koju su pohađala djeca, polaznici mekteba Hadži Hurem-Bor džamije.

U toku prethodna dva mjeseca djeca su pred hfz. Mucahitom Kacirom savladala kur'ansko pismo i time se osposobila učiti Kur'an.

Sam program započet je salavatima koje je učio hfz. Mucahit, a zajedno sa njim i prisutna djeca, svršenici spomenute, Ljetnje škole Kur'ana.

Ista su zatim, pojedinačno, proučila po jednu dovu; subhaneke, etehijat, salavate, rabena atina, ihlas, kevser, fatihu, felek i suru Nas, a završetak svake bio je propraćen učenjem tekbira.

Po završetku tog dijela programa prisutnima se obratio hfz. Mucahit, koji je prisutne podsjetio na hadis Poslanika, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellema, da je najbolji čovjek onaj koji uči Kur'an i druge podučava njemu i u tom smislu podjestio prisutne na odgovornost roditelja u pogledu poučavanja vjeri svoje djece.

Iskoristio je priliku i zahvalio se djeci koja su dva mjeseca učila kur'ansko pismo, kao i njihovim roditeljima.

Prisutnima se potom, ispred Konzulata R. Turske obratio Ataše, g-din, Mehmet Melih Yilmaz, zahvalivši se čelnicima Mešihata IZ Sandžaka, imamima Hadži Hurem-Bor dzamije, a najveću zahvalnost uputio je djeci koja su izvela ovaj program i njhovim roditeljima, kao i džematu Bor dzamije.

Svoje obraćanje završio je hadisom o trajnoj sadaki, kao podsjetnikim na to da smo svi smrtnici, osim insana koji žive i poslije svoje smrti putem svojih dobrih djela , trajne sadake koju su ostavili iza sebe, između troje i dobro dijete koje čini dovu za svoje roditelje.

Programu su prisutvovali, muftija sandžački, mr. Senad-ef. Halitović, zamjenik muftije sandžačkog, mr. Muhammed-ef. Demirović, Ataše konzulata R. Turske, Mehmet Melih Yilmaz, glavni imam medžlisa IZ Novi Pazar i ujedno imam Hadži Hurem-Bor džamije, Amel-ef. Demirović, imam Hadži Hurem-Bor džamije, hfz. Mucahit Kacir, kao i asistent Atašea pri konzulatu R. Turske, Omer Zukorlić.

Na kraju programa, polaznicima Ljetnje škole Kur'ana dodijeljene su hedije koje im je, zajedno s atašeom, Mehmet Melih Yilmazom, uručio muftija sandžački, mr. Senad-ef. Halitović.

slični članci