Svečanost povodom ispraćaja u penziju službenika Mešihata IZ Sandžaka.

by Mešihat

U subotu, 10. juna, u restoranu “Firenca” upriličena je svečanost povodom ispraćaja u penziju službenika Mešihata IZ Sandžaka.

Ovoj svečanosti prisustvovali su muftija sandžački, mr. Senad-ef. Halitović, zamjenik muftije sandžačkog, mr. Muhammed-ef. Demirović, direktor Vjersko-prosvetne službe, mr. Bajazid-ef. Nicević, direktor vakufske direkcije i resora za davu, Jakub ef. Leković, direktori Sinan-begove i Bakije-hanume medrese, mr. Haris-ef. Holić i prof. dr. Nadir Dacić, glavni imami svih sandžačkih medžlisa, imami, rukovodioci resora Mešihata IZ Sandžaka i ostali službenici Mešihata IZ Sandžaka.

Kao moderatoru skupa, uvodna riječ pripala je Selmu-ef. Duljeviću, koji je iskazao dobrodošlicu i poselamio čelnike Mešihata IZ Sandžaka, sve prisutne, a posebno deset imama i službenika u čiju čast je bio organizovan ovaj skup koji je

učenjem Kur'ana otvorio hfz. Edib-ef. Pepić.

U nastavku programa pročitane su biografije deset imama i službenika islamske zajednice, kojima su tom prilikom, od strane rukovodstva Mešihata IZ Sandžaka uručeni pokloni, satovi i plakete za izuzetan doprinos na polju širenja vjere i razvoja IZ; Hasibu-ef. Suljoviću, Kasimu-ef. Derviševiću, Neziru-ef. Salihoviću, Munir-ef. Zenoviću, Hajru-ef. Halitoviću, Nazimu-ef. Avdoviću, Rifatu-ef.Plojoviću, Tajipu-ef. Jusufoviću, Ramu Mekiću i Mevludinu Trnčiću.

Uslijedilo je obraćanje predsjednika medžlisa IZ Novi Pazar i dugogodišnjeg imama Lejlek i džamije u Selakovcu, Kasim-ef. Derviševića, koji je kroz svoje izlaganje napravio retrospektivu svog i minulog rada svojih kolega.

Prisjetio se da im se, kada su počinjali s radom na mjestu imama, činilo da do penzije ima mnogo vremena, ali, kad danas, s ove vremenske distance, pogleda na taj period, shvati da je jako kratak, te u tom smislu poručuje mladim imamima da se što više trude da rade u ime Allaha, za instituciju pa onda i za svoju porodicu, uz dovu da imamima koji danas završavaju svoj radni vijek Uzvišeni Allah ukabuli ono što su radili, a onima koji ostaju da dā snage da rade kako treba, da budu primjer drugima i da pripreme buduće generacije koje će raditi još više i bolje.

Nakon obraćanja Kasim-ef. Derviševića, prisutnima se obratio i muftija sandžački, mr. Senad-ef. Halitović.

U svom obraćanju, muftija sandžački podsjetio je prisutne na važnost i veličinu najveće titule, titule imama. Naglasio je da je jedan dio imama koje danas ispraćamo u penziju sviju nas učio u mektebu, dok nas je drugi dio tih imama učio u medresi, da je vakat u kome su oni živjeli, radili i djelovali bio jako težak, da su ovi imami zapravo udarili temelje ovoj instituciji, te je u tom duhu proučio dovu da im Uzvišeni Allah, dželle šanuhu, njima i njihovim porodicama, podari svaki hair dunjaluka i ahireta.

Dovu je proučio zamjenik muftije sandžačkog, mr. Muhammed-ef. Demirović, a nakon dove uslijedio je svečani ručak priređen od strane Mešihata IZ Sandžaka za imame i sve službenike islamske zajednice danas prisutne na ovoj svečanosti.

slični članci