Održana svečana akademija maturanata Sinan-begove i Bakije-hanume medrese

by Mešihat

U sali Doma kulture, u četvrtak 1. juna 2023. godine, održana je Svečana akademija maturanata Sinan-begove medrese, kojom je ova odgojno-obrazovna ustanova ispratila 415. generaciju učenika i 1. generaciju učenica i 11. generaciju Bakije-hanume medrese iz Prijepolja.

Akademiji su prisustvovali muftija sandžački, mr. Senad-ef. Halitović, zamjenik muftije sandžačkog, mr. Muhammed-ef. Demirović, direktor Sinan-begove medrese, mr. Haris-ef. Holić, direktor Vjersko-prosvetne službe Mešihata IZ Sandžaka, mr. Bajazid-ef. Nicević, direktor Bakije-hanume medrese, prof. dr. Nadir-ef. Dacić, profesori i učenici medresa, roditelji učenika, a kao poseban gost bio je prisutan Ataše za Socijalna Pitanja pri Generalnom Konzulatu Republike Turske u Novom Pazaru, Mehmet YILMAZ.

Akademijom je ispraćeno petnaest učenika i šesnaest učenica Sinan-begove, te šest učenica Bakije-hanume medrese, koji su se u toku četverogodišnjeg školovanja u medresi osposobili za dalji nastavak školovanja, obogaćeni moralnim i radnim navikama, kao i stručnim i općim znanjem.

Čestitke učenicima i učenicama ove generacije, njihovim roditeljima, ali i profesorima, uputio je direktor Sinan-begove medrese, mr. Haris-ef. Holić, upoznavši prisutne s historijatom medrese, napravivši retrospektivu školovanja ove generacije maturanata. Istima je poželio sreću u daljem školovanju preporučivši im da pročitaju dva djela najvećeg živog bošnjačkog alima današnjice, prof. dr. Enesa Karića, “Pjesme divljih ptica”, kao i “Kako učiti Kur’an”. Iskoristio je priliku i zahvaliti se pređašnjim rukovodiocima Sinan-begove medrese, direktorima, Mensuru-ef. Zukorliću, kao i prof. Amili Džafo Ličina.

Nakon njegovog obraćanja uslijedilo je proglašenje učenika i učenica generacije.

Za učenika generacije muškog odjeljenja Sinan-begove medrese proglašen je Samin Kolašinac, a za poseban doprinos u toku školovanja, maturantima, Osmanu Totiću, Amiru Ćeloviću i Edinu Ukiću, od strane razrednog starješine, profesora arapskog jezika u Sinan-begovoj medresi, Rejhan-ef. Hoćanina. uručene su zahvalnice.

Za učenicu generacije ženskog odjeljenja Sinan-begove medrese proglašena je Medina Alić, kojoj je uručena plaketa od strane razrednog starješine, mr. Muhammeda-ef. Demirovića, a za poseban doprinos i postignute rezultate tokom školovanja zahvalnice su uručene Selmi Imamović, Nejiri Zejnelović, Ajseli Mavrić i Elhani Dacić.

Za učenicu generacije Bakije-hanume medrese proglašena je Zerina Dacić kojoj je uručena plaketa od strane razrednog starješine, prof. Edima-ef. Nicevića.

On je nakon svog kratkog obraćanja zamolio prisutne da se dovom sjete sekretara Bakije-hanume medrese, rahmetli prof. Asmir-ef. Beširovića, te su za njegovu dušu prisutni proučili fatihu.

Prisutnima se obratio i Ataše za Socijalna Pitanja pri Generalnom Konzulatu Republike Turske u Novom Pazaru,Mehmet YILMAZ koji je, nakon prenešenih selama od strane generalnog konzula R. Turske u Novom Pazaru, Başara Başola muftiji sandžačkom, mr. Senadu-ef. Halitoviću, njegovim saradnicima, direktorima i profesorima medresa, uručio poklone učenicima generacije, kao i učenici koja posjeduje najveće znanje u oblasti turskog jezika, Selmi Imamović. Donator tih poklona također je bio generalni konzul R. Turske u Novom Pazaru, Başar Başol.

Skupu se obratio i muftija sandžački, mr. Senad-ef. Halitović uputivši tom prilikom čestitke maturantima. Iskoristio je priliku i uputiti im par korisnih nasihata:

“Prva kur’anska riječ jeste “Iqre”, ali, Pejgamber, alejhi selam, prije početka Objave pripreman je kroz odgoj, te u tom smislu Sinan-begova medresa nije samo obrazovna već prvenstveno odgojna institucija. Cilj djelovanja naše medrese jeste da odgoji učenike i pripremi ih da ponesu emanet vjere, čuvaju ga i prenesu sljedećim generacijama.

Imajte na umu, budite svjesni da čime se god bavili u budućnosti da će vas cio narod, cijelog života znati kao svršenike medrese, te će te uvijek drugima biti ogledalo morala.”

Nakon obraćanja muftije sandžačkog, uslijedilo je izvođenje kolaža ilahija koje su izveli učenici Faruk Kurtanović, Ridvan Asan, Marvin Demirović, Ajsela Mavrić i Selma Imamović koja je na kraju proučila i par kur'anskih ajeta. Program je dovom zatvorio profesor akaida i direktor Vjersko-prosvetne službe Mešihata IZ Sandžaka, mr. Bajazid-ef. Nicević.

slični članci