Reisu-l-ulema Senad-ef. Halitović prisustvovao je Internacionalnoj konferenciji o situaciji u Gazi

by Mešihat

Reisu-l-ulema, mr. Senad-ef. Halitović, predstavljao je Islamsku zajednicu Srbije na online konferenciji za Gazu, koju je organizirala Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet).

Na ovom značajnom sastanku, okupili su se vjerski lideri i islamski učenjaci iz više od devedeset i dvije zemlje, kako bi razgovarali o izraelskim napadima i nasilju nad Palestincima, i našli načina za zaustavljanje genocida.

Sastanku su prisustvovali brojni ugledni učesnici, a zaključci koji su donešeni istakli su potrebu za hitnim prestankom izraelskih napada na Gazu, pružanjem podrške borbi Palestinaca za svoja prava i zaustavljanjem genocida u toj regiji.

Glavni zaključci konferencije su:

-Prestanak izraelskih napada na Gazu: Na sastanku je naglašeno da je potrebno hitno okončati napade Izraela na Gazu i Palestinu. Napadi moraju prestati, a sigurnost i bezbjednost civila mora biti obezbijeđena.

-Pravo Palestinaca na dom i zemlju: Proganjanje Palestinaca iz njihovih domova i okupacija njihove zemlje je neprihvatljivo. Potrebno je osigurati poštovanje prava Palestinaca na vlastitu domovinu i zemlju.

-Podrška borbi protiv okupacije i nasilja: Gaza predstavlja borbu protiv izraelske okupacije i nasilja. Ova borba se smatra legitimnom i časnom, u svjetlu vjere, morala i međunarodnog prava. Muslimani i svi ljudi dobre volje trebaju podržati ovu plemenitu borbu na svaki mogući način.

-Važnost očuvanja Jerusalema (Kudsa): Jerusalem (Kudüs) je od iznimnog značaja za muslimane i treba ga zaštititi od bilo kakve promjene statusa ili nepoštivanja njegove svetosti.

-Zahtjev za međunarodnim djelovanjem: Međunarodne organizacije poput Ujedinjenih naroda i Organizacije za islamsku saradnju trebaju poduzeti brze i odlučne korake kako bi se zaustavio genocid u Gazi i Palestini. Treba razmotriti slanje mirovnih snaga radi zaštite nedužnih.

-Humanitarna pomoć: Potrebno je hitno osigurati pristup humanitarnoj pomoći za Gazu, uključujući osnovne potrepštine kao što su električna energija i voda. Također, treba osigurati da ranjeni budu preveženi u obližnje zemlje radi medicinskog tretmana.

-Zajednička akcija i solidarnost: Islamski svijet treba djelovati ujedinjeno kako bi se suprostavio nepravdi i genocidu kojem je izložen narod Gaze i Palestine. Zajednička akcija i solidarnost su ključni za postizanje mira i pravde.

-Podrška razumnih Židova: Naglašeno je da razumni Židovi ne odobravaju genocidne napade i masakre koje izraelska vlada sprovodi. Njihov glas treba biti snažniji kako bi doprinijeli zaustavljanju ovih napada.

-Poziv na mirne demonstracije: Poziva se na mirne demonstracije i akcije širom svijeta, kako bi se osigurale promjene u stavovima onih koji podržavaju genocid.

Ovi zaključci ukazuju na hitnu potrebu za okončanjem nasilja i genocida nad Palestincima, te promicanje mira, pravde i solidarnosti u toj regiji. Islamska zajednica Srbije, predstavljena Reisu-l-ulemom, mr. Senad-ef. Halitovićem, podržava ove zaključke i nastavit će pratiti situaciju, te pružati podršku naporima za okončanje krize.

slični članci