Održana sjednica Vrhovnog Sabora Islamske zajednice Srbije

by Mešihat

U subotu 28. oktobra 2023. godine u Beogradu održano je IV vanredno zasjedanje Vrhovnog Sabora Islamske zajednice Srbije u VI sazivu, a na zahtjev reisu-l-uleme, shodno odredbama Ustava Islamske zajednice Srbije član 73. stav 5. a u vezi sa članom 71. stav 2. tačka 7. i 8. Ustava IZS.

Zasjedanju su, pored sabornika Vrhovnog Sabora, prisustvovali i reisu-l-ulema, mr. Senad-ef. Halitović, njegov zamjenik, Eldin-ef. Ašćerić kao i predsjednik Mešihata IZ-e srbijanskog, mr. Muhamed-ef. Ziljkić.

Skup je započet odlomkom iz Kur'an i kerima koji je proučio hfz. Ilijas-ef. Ramadani.

Za ovu sjednicu predložen i usvojen je dnevni red koji se sastojao iz četiri tačke:

1. kooptiranje članova VS koji su prešli u izvršne organe Mešihat/Rijaset;

2. Ostavka predsjednika Vrhovnog Sabora, gospodina Rustema Nuridinija, izbor novog predsjednika;

3. izjašnjavanje o prijedlozima reisu-l-uleme o imenovanju predsjednika Mešihata IZ-e Sandžaka i muftije sandžačkog, muftije beogradskog, generalnog sekretara Rijaseta, te članova Rijaseta iz reda muftija, imama direktora ustanova i reda uglednih muslimana.

4. razno / tekući problemi i pitanja

Polazeći od odredbi Ustava IZS čan 82. Stav 3. kojima je propisano da jedna osoba ne može istovremeno obavljati dužnosti u najvišim predstavničkim i izvršnim organima IZS, stekli su se uslovi za kooptiranje članova Vrhovnog Sabora koji su imenovani na dužnosti u Mešihatima ili Rijasetu IZS. Sabornci su prihvatili prijedloge za kooptiranje članova VS jednoglasno a članovi VS koji su imenovani na dužnosti u najvišim izvršnim organima su:

mr. Jakub-ef. Leković – imenovan na dužnost direktora Vakufske direkcije, mr. Muhamed-ef Demirović, predložen na dužnost predsjednika Mešihata i muftije sandžačkog, Muhamed-ef. Hadžić, predložen na dužnost beogradskog muftije,  dr. Nihad-ef. Dervišević, predložen za šefa Kabineta reisu-l-uleme, Senad-ef. Hajrović, imenovan na dužnost sekretara Mešihata srbijanskog.

U nastavku sjednice razgovaralo se o drugoj tački, ostavci predsjednika VS Rustema Nuridinija koju je prihvatio VS. Gospodin Nuridini je iskoristio pravo da predloži  dr. Nadir-ef. Dacića kao kandidata za predsjednika VS. Nakon predlaganja drugih kandidata, od strane sabornika, predsjedavajući sjednicom je dao na izjašnjavanje prijedloge kandidata, nakon čega je konstatovano da je Vrhovni sabor jednoglasno izabrao dr. Nadir-ef. Dacića za novog predsjednika Vrhovnog Sabora, dugogodišnjeg glavnog imama Medžlisa IZ- e Prijepolje i direktora Bakije-hanume medrese.

Sabornici su potvrdili da je zamjenik predsjednika VS gospodin Elvis Zurapi.

Nakon kratkog obraćanja, predsjednik VS dr. Nadir-ef. Dacić otvorio je treću tačku dnevnog reda. Shodno Ustavu IZS član 68.  reisu-l-ulema je dao prijedloge VS za imenovanje upražnjenih dužnosti predsednika Mešihata i muftije sandžačkog, prijedlog za imenovanje muftije beogradskog, te prijedloge za imenovanje generalnog sekretara i članove Rijaseta iz reda muftija, imama, direktora ustanova i uglednika muslimana.

Prijedlozi reisu-l-uleme su jednoglasno usvojeni tako da je shodno odredbama Ustava Islamske zajednice Srbije  član 71. stav 2. tačka 7. i 8 . Vrhovni Sabor Islamske zajednice Srbije potvrdio izbor članova Rijaseta Islamske zajednice Srbije u mandatnom periodu 2023-2028 godina u sledećem sastavu:

mr Senad-ef Halitović – Reisu-l-ulema,

Eldin-ef Ašćerić – zamjenik reisu-l-uleme i generalni sekretar Rijaseta

mr. Muhamed-ef. Ziljkić – predsjednik Mešihata i muftija srbijanski i vojvođanski

mr. Muhamed-ef. Demirović – predsjednik Mešihata i muftija sandžački

Muhamed-ef. Hadzić – muftija beogradski i zamjenik pred. Mešihata srbijanskog

mr. Sabit-ef. Šećović – zamenik predsjednika Mešihata i muftije sandžačkog

Senad-ef. Hajrović – sekretar Mešihata srbijanskog

dr. Nihad-ef. Dervišević šef kabineta

Faruk-ef. Imamović – glavni imam MIZ-e Tutin

Hazir-ef. Dacić – predsjednik MIZ-e Sjenica

mr. Bajazid-ef Nicević – rukovodilac vjersko-prosvetne službe

mr. Jakub-ef. Leković – direktor Vakufske direkcije

mr. Kemal-ef. Hasanović – direktor Sinan-begove medrese

Šaban Šabani – iz reda uglednih muslimana

Ramadan Denaj – iz reda uglednih muslimna

U daljem toku sjednice VS otvorena je 4. tačka dnevnog reda u kojoj je muftija beogradski i zamjenik predsjednika Mešihata srbijanskog, Muhamed-ef. Hadžić zatražio verifikaciju izbora novog predsjednika Sabora Mešihata srbijanskog, Ismeta Bisljimija. Sabornici su verifikovali izbor novog predsjednika Sabora Mešihata srbijanskog, nakon čega je završeno IV vanredno zasjedanje Vrhovnog Sabora u VI sazivu.

slični članci