Reisu-l-ulema na Velikom balkanskom iftaru u vilajetu Edirne

by Mešihat

Večeras je delegacija Rijaseta Islamske zajednice Srbije predvođena reisu-l-ulemom mr. Senad ef. Halitovićem prisustvovala velikom iftaru u gradu Edirne na poziv Valije gospodina Junis Sezera.

Na večerašnjem iftaru kojem je prisustvovalo 5000 ljudi, na glavnom gradskom trgu Selimije, okupili su se predstavnici islamskih zajednica cijelog Balkana, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Bugarske, Grčke, Rumunije i Turske.

Delegaciju Rijaseta činili su, pored reisu-l-uleme, generalni sekretar i naibu-reis, muftija niški, Eldin ef. Ašćerić, muftija srbijanski i vojvođanski, Muhamed ef. Ziljkić i dr. Nihad ef. Dervišević, šef Kabineta reisu-l-uleme.

Nakon teravih namaza, valija Junus Sezer i predsjednik Diyaneta priredili su prijem za muftije i predstavnike islamskih zajednica.

Nakon obraćanja dr. Ali Erbaša i valije Edirne Vilajeta, skupu se obratio i reisu-l-ulema Halitović koji se je zahvalio uvaženom valiji i predsjedniku Diyaneta na ukazanom gostoprimstvu, te izrazio svoje zadovoljstvo večerašnjim skupom koji okuplja muslimane Balkana koji dijele zajedničku kulturu i vjerske običaje sa muslimanima Turske.

Reisu-l-ulema je svoje obraćanje završio dovom Allahu, dželle šanuhu, da muslimanska srca ujedini, ramazanske ibadete primi, i zaštiti muslimane Palestine i Gazze.

slični članci