Delegacija Unije islamskih učenjaka Palestine i Sirije u posjeti Sinan-begovoj medresi

by Mešihat

Delegacija Unije islamskih učenjaka Palestine i Sirije u posjeti Sinan-begovoj medresi

Delegacija Unije islamskih učenjaka Palestine i Sirije, u pratnji reisu-l-uleme IZ Srbije, mr. Senada-ef. Halitovića, posjetila je danas Sinan begovu medresu u Novom Pazaru. Ovu delegaciju, u svojstvu domaćina ugostio je direktor Sinan-begove medrese, Kemal-ef. Hasanović, sa svojim saradnicima, a uvaženi musafiri iskoristili su ovu posjetu i da se obrate učenicima medrese:

“Došli smo da pričamo o pitanju Palestine koja je briga sviju nas, gdje se vodi borba izmedju istine i zablude. Palestina je, naizgled, prepuštena naizgled sama sebi, ali, uz Allahovu pomoć, Istina će pobijediti.

Pitanje Palestine, Mesdžidu-l-Aksa’a, nije pitanje samo Palestinaca već cijelog ummeta, a ono što se danas dešava, dešava se s razlogom i Božijom mudrošću. Palestina, iako je izdata od strane većine vladara, podržana je od strane većine naroda u svijetu, naroda koji ko stantno dižu glas protiv zuluma koji se čini nad palestinskim narodom. Bez obzira na sve palestinci su uporni da izdrže na ovom putu. Svima njima vodilja je 104. ajet sure En-Nisa:

“ako vi trpite bol, trpe i oni bol kao i vi, a vi se još od Allaha nadate onome čemu se oni ne nadaju”

Stanovnici Palestine učinili su sve što je bilo u njihovoj moći, sve što su mogli, svjesni da je ovo što se dešava Allahov zakon, ono čime iskušava svoje robove, da bi se odvojilo dobro od zla. Zasigurno, kao i u prošlosti, daljoj i bližoj, zulumćari će biti poraženi. S druge strane, nesumnjivo, moraće se podnijeti ogromna žrtva, a mi ih ne smijemo ostaviti same, opet kažem, oni su uradili sve što su mogli, a mi smo tu danas, da podsjetimo i vas i sebe na obavezu da naša braća u Palestini stalno budu prisutni u našim dovama.”-istakao je dr. Ahmed Hawa, glasnogovornik vijeća Unije učenjaka Palestine i sekretar Unije učenjaka Sirije.

Učenici su bili vidno sretni zbog posjete i obraćanja ovih eminentnih musafira, a na kraju proučena je i zajednička dova za Palestinu i njene šehide.

slični članci