Čestitka reisu-l-uleme IZ Srbije povodom Dana Sandžaka

by Mešihat

Povodom 20. novembra Dana Sandžaka, ispred Islamske zajednice Srbije, i u svoje lično ime, upućujem najsrdačnije čestitke svim građanima Sandžaka i cijele naše zemlje, sa željom za mir, blagostanje i prosperitet cijelog društva.

Naši časni preci, Bošnjaci, zajedno sa Srbima, 20. novembra 1943. godine institucionizovali su svoju zajedničku borbu protiv najvećeg zla u ljudskoj civilizaciji, zla fašizma i nacizma. Mnogi od njih položili su svoje živote kao vječni zalog miru, zajedništvu i blagostanju svojih potomaka.

Antifašistička borba naših predaka pred nama danas postavlja zadatak da očuvamo ovu plemenitu ideju zajedništva oko dobra, da uvijek budemo spremni doprinijeti boljitku cijelog društva. Dok se sjećamo plemenitosti naših predaka ne možemo i ne smijemo nijemo posmatrati brutalni zločin nad nevinom djecom Palestine, muslimanima i hrišćanima, rušenje njihovih gradova, škola, bolnica, džamija i crkava.

Ovo je opomena, da borba dobra i zla nikada neće prestati, i da moramo svim snagama biti na strani dobra i njegovi pomagači.

Ponosni na naše časne pretke, budimo dobročinitelji na Zemlji, gradimo zajedničku budućnost svojih potomaka!

Mubarek neka je i sretan Dan Sandžaka!

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije

mr. Senad-ef. Halitović

slični članci