U KC Novi Pazar održana tribina pod nazivom “Za Palestinu i humanost”

by Mešihat

U organizaciji Mešihata IZ Sandžaka, u velikoj sali KC Novi Pazar, održana je tribina pod nazivom “Za Palestinu i Humanost”

Učešće na ovoj tribini, kao gosti-predavači, uzeli su i članovi Unije islamskih učenjaka Palestine i Sirije, dr. Ahmed Seid, dr. Muhammed Vali, dr. Abdul-Varis Abdul-khalik i mr. Abdullah Sabit Arslan.

Sam program je započet učenjem Kur’ana od strane hfz. Ediba-ef. Pepića, a otvoren je obraćanjem reisul-uleme IZ Srbije, mr. Senad-ef. Halitovića, koji je, poselamivši prisutne, istakao da problem Palestine ne datira od prije mjesec dana, koliko je u fokusu javnosti, već od mnogo ranije, a da je ono čemu svjedočimo teror i nasilje neviđenih razmjera u novijoj historiji. “

“Svjedoci smo tome da svijet gleda ravnodušno, da ga to ne interesuje. S druge strane, naša braća iz Unije učenjaka Palestine i Sirije došli su i borave u Sandžaku, kako bi nam prenijeli priču o Palestini, o tome šta se tamo zapravo dešava.”

Na kraju svog obraćanja podsjetio je prisutne na to da je briga za Palestinu naša obaveza, i u tom duhu citirao je hadis u kome Poslanik, alejhi selam, kaže da nije od muslimana onaj koga ne interesuje stanje muslimana.

Kao prvi govornik, skupu se obratio dr. Ahmed Seid, učenjak porijeklom iz mjesta Hamma, u Siriji, koji je istakao da, što se tiče govora o Medžidul-Aksa’u, o njemu se puno može kazati, a da prisutne želi podsjetiti na to da riječ Kuds vodi porijeklo od Allahovog, dželle šanuhu imena Kuddus, te da je On učinio Kuds prvom kiblom muslimana i poput Ka’be i Poslanikove džamije, učinio ga svetim mjestom.

“Ovo su samo neke od počasti Kudsa, a koje samim tim, usljed svoje veličine i posebnosti nose i posebne odgovornosti” istakao je dr. Ahmed Seid.

U svjetlu današnjih dešavanja, kao retrospektivu i ibret spomenuo je i vladavinu Britanaca nad Palestinom u trajanju od stotinu godina, do koje je došlo samo i isključivo usljed udaljenosti muslimana od svoje vjere, da ga Britanci niti bilo ko drugi nikada ne bi mogli osvojiti da nije bilo podvojenosti među muslimanima i udaljenosti od vjere, te da je vraćanje Allahu srž svega, preduslov oslobađanja Kudsa, putem kojeg dolazi i moć.

U tom smislu citirao je ajete sure El-Isra, putem kojih nas Allah Uzvišeni obavještava da će sinovi Israilovi preko mjere oholi postati i dva puta nered na zemlji činiti čega će rezultat biti to da će Allah Uzvišeni na njih poslati svoje silne robove koji će ih dva puta u potpunosti poraziti. U duhu ovog ajeta, istakao je i važnost svijesti muslimana da ukoliko žele ponovno osloboditi Kuds moraju biti iskreni i, povratkom Allahu, zadobiti moć prvenstveno te vrste a onda i svake druge, krucijalno bitne za ostvarenje tog cilja

Kao drugi po redu govornik, skupu se obratio dr. Sabit Tekruri, koji je govorio o Palestini iz ugla historije, podsjetivši prisutne da je ona, u okviru Osmanlijske imperije, nekada bila jaka i snažna država, i kao takva ostala sve dok osmanlijsko carstvo nije počelo slabiti, usljed čega su zapadnjaci počeli razmišljati i praviti planove o podjeli tog carstva, a u osvit promjene karte svijeta, krajem 19. i početkom 20. vijeka.

Kao jako bitne momente izdvojio je dva. Kao prvi, onaj koji datira iz 1917. godine kada je uslijedilo obećanje jevrejima od strane tadašnjeg ministra inostranih poslova Velike Britanije da će uskoro imati svoju državu na tlu Palestine. I kao drugi, ono što je ubrzo nepuna dva mjeseca iza toga uslijedilo, ulazak zapadnih sila u Palestinu i masovno naseljavanje Jevreja iz cijelog svijeta , Spomenuto je prouzrokovalo pobunu i pokušaj otpora stanovnika Palestine, koji nisu imali izgleda protiv tadašnjih najmoćnijih sila, koje su tada priznale ovo što se danas zove Izrael.

Muhamed Vali, treći po redu izlagač, rođen i porijeklom iz Gaze prisutnima je opisao stanje u Gazi i sa čime su oni danas zapravo suočeni, sa neprijateljem koji pod krinkom toga da se u Gazi bore protiv “životinja”, ubijaju Palestince, otimaju im zemlju, ubijaju ih, vrše presiju svake vrste, svake 1-2 godine iznova započinju agresiju, tačno ciljano, u vrijeme mjeseca ramazana.

“Jedini grijeh palestinskog naroda jeste njihov otpor potpunom uništenju Palestine i želje da žive normalnim životom, da sebi i svojim porodicama obezbijede uslove jednake uslovima života ostatka svijeta. Svjedoci smo mi, a gleda i svijet i ne reaguje na genocid koji se sprovodi od strane cionističkog režima nad palestinskim narodom, čega je rezultat 12 000 palih šehida u ovih mjesec dana, od toga 5000 djece…”

Kao posljednji izlagač, prisutnima se obratio dr. Abdul-varis Abdul-khalik, koji se nadovezao na izlaganja prethodnih predavača i u duhu istih postavio pitanje šta mi, kao narod, možemo učiniti na polju borbe i podrške palestinskom narodu i naveo šest tačaka kojima bi se, kao narod, mogli rukovoditi:

1-Osnivanje udruženja za zaštitu građana kako bi s te razine mogli govorili o pravima stanovnika Gaze i Palestine

2-Pokretanje medijske kampanje podrške Palestini, s obzirom na činjenicu da su zapadni mediji stali na stranu Cionista

3-Upotreba, korišćenje društvenih mreža u pravcu povećanja svijesti naroda spram istine o ovome što se dešava u Palestini

4- Izdvajanje dijela svog vremena koje je neophodno posvetiti pisanju, držanju predavanja, tribina, koja se tiču pitanja i događanja u Palestini.

Pokretanje akcije o bojkotu cionističkih proizvoda, a što je svakako još jedan ogroman vid podrške Palestinskom narodu.

5- Govor i pisanje o svemu onome što se dešava na tlu Palestine, posebno se ovo odnosi na one koji su akademski usmereni, vični živoj riječi i peru.

6-Pomoć materijalnog tipa, nesumnjivo životno važna za opstanak palestinskog naroda i kao posljednja, dova, stalna, neprestana dova za palestinski narod, dova, oružje vjernika, ona iskrena, iz srca, ona koju Poslanik, alejhi selam spominje kao srž ibadeta.

Ovaj i više nego uspješan skup, tribinu, dovom je zatvorio direktor vakufske direkcije pri Mešihatu IZ Sandžaka, mr. Jakub-ef. Leković.

slični članci