Saopštenje za javnost povodom uvrjedljivih izjava Mevluda Dudića

by webmagicpixel

Povodom uvrjedljivih izjava Mevluda Dudića prilikom otvorenja džamije u Sjenici, Islamska zajednica Srbije, Mešihat IZ Sandžaka, izdaje

Saopštenje za javnost

Najoštrije osuđujemo i odbacujemo radikalnu retoriku i govor mržnje Dudića kao neislamski, tendeciozan i štetan iz više razloga:

– Ovakvi iskazi su protivni opštem interesu muslimana jer udaljavaju muslimane i Islamske zajednice od procesa ujedinjenja. Ovim izjavama se nastoji poništiti trud prijatelja našeg naroda iz Dijaneta Republike Turske, Rijaseta IZ u BiH i lokalnih političkih faktora na putu pomirenja Islamskih zajednica, produbljuju podjele i sjeme su mržnje, netrpeljivosti i sukoba.

– Izjave Dudića protivne su učenju islama i riječima našeg voljenog poslanika Muhameda a.s.: “Klanjajte za svakim muslimanom, dobrim i lošim, i klanjajte svakom muslimanu dobrom i lošem”

(Ahmed, Ebu Davud ). Zato je stav ehli sunneta jedinstven da se namaz klanja za svakim muslimanom. Ovakvi stavovi štetni su za islam, proces pomirenja muslimana, kao i za Islamsku zajednicu jer proglašavanje vjernika nevjernicima zbog nekog grijeha odlika je sektaških učenja, nekad haridžija, a danas džema'atu tekfira;

– Govor Dudića nanosi štetu dini Islamu, autoritetu svih imama, ali i svih pripadnika islama, jer je izrečen na javnom skupu u imamskoj odori. Reakcije džematlija na licu mjesta napuštanjem skupa, reakcije vjernika na medijima i društvenim mrežama su pokazatelj kolika se šteta nanosi ugledu imama i svih vjernika;

-Iz neposredne komunikacije sa našim kolegama, službenicima institucije koju trenutno predvodi Dudić, pouzdano znamo da iskreno rade na postizanju ujedinjenjinja islamskih zajednica i vjernika općenito i da se zasigurno ne slažu sa ovakvim štetnim izjavama Dudića koje su nesumnjivo politički naručene i koje imaju samo jedan cilj, a to je sprječavanje pomirenja i jedinstva na kojem uporno radimo i za kojim svi toliko žudimo.

– Pozivamo sve čestite i učene imame da pokažu vjerničko dostojanstvo i odgovornost te da se ograde od ovakvih istupa svojih predstavnika i izjava koje pozivaju na mržnju i sukob i koje su sa aspekta islama nedozvoljene, te da se posvetimo lijepim mislima, riječima i djelima uz ustrajnost u našem zajedničkom radu na postizanju sveopšteg pomirenja i jedinstva svih muslimana Republike Srbije.

– Pozivamo Rijaset IZ u BiH da se ogradi od Dudićevih izjava koje štete islamu i procesu pomirenja muslimana na ovim prostorima. Njegov odlazak u Kinu, intervju pun uvrijeda nakon povratka kao i posljednje izjave u javnosti očigledno su protiv interesa Islamske zajednice i naroda.

– Sve vjernike, pozivamo na bratski odnos prema svim sljedbenicima šehadeta i da ne dozvole da sjeme mržnje bude posijano u njihovim srcima. Uz želju i dovu Uzvišenom Allahu da svi muslimani svijeta dane predstojećeg Ramazana provedu u miru, bereketu, ibadetu i međusobnoj solidarnosti i ljubavi.

Informativna služba Mešihata IZ Sandžaka

slični članci