Saopštenje za javnost

by Mešihat

Povodom prijema koji je predsjednik Republike Srbije, dana 28. maja 2024. godine, priredio u Palati Srbija, Islamska zajednica Srbije izdaje:

Saopštenje za javnost

Islamska zajednica Srbije je tradicionalna vjerska zajednica koja ima svoje autonomne propise, čiju primjenu jamči Zakon Republike Srbije. Shodno tome, Islamska zajednica ima svoje zvanične predstavnike, koji su, u skladu sa prethodno navedenim propisima, izabrani.

Podsjećamo da je vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije, reisu-l-ulema Senad ef. Halitović, izabran 16. 10. 2023. godine, a službeno inaugurisan 2. 3. 2024. godine.

O svemu ovome, predsjednik Vrhovnog Sabora IZ Srbije, dr. Nadir ef. Dacić službeno je informisao Ministarstvo pravde, koje zvanično vodi Registar, kao i Upravu za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama, a čiji je direktor bio prisutan na pomenutom sastanku.

Dana 28. 5. 2024. godine, na prijemu kod predsjednika Republike Srbije, nisu primljeni nikakvi zvaničnici niti predstavnici Islamske zajednice Srbije, već privatna lica koja, kao takva, nemaju pravo javno zastupati i predstavljati našu Zajednicu.

Islamska zajednica Srbije se odlučno ograđuje od ove neformalne grupe, koja je svojim djelovanjem nanijela i nanosi nemjerljivu štetu Islamskoj zajednici.

Islamska zajednica Srbije uvijek je bila i biće konstruktivan faktor društva, na braniku moralnih i duhovnih vrijednosti, prvenstveno, svojih vernika, ali i cjelokupnog društva, te je, u tom smislu, partner svim društvenim subjektima u našoj zemlji.

Smatramo da je izvjesnim, manipulativnim djelovanjem, zarad ličnih interesa, od strane pojedinaca – bivših službenika naše Zajednice, došlo do zabune kod najbližih saradnika Predsjednika Republike Srbije, te se nadamo da ćemo, u najskorije vrijeme, imati priliku o svemu razgovarati sa gospodinom predsjednikom lično.

Islamska zajednica Srbije od državnih organa zahtijeva poštovanje svojih, legitimnih i legalno, izabranih predstavnika.

slični članci