Održana svečana akademija maturanata Sinan-begove i Bakije-hanume medrese

by Mešihat

U sali Doma kulture u utorak, 4. juna 2024. godine, održana je Svečana akademija maturanata Sinan-begove medrese, kojom je ova odgojno-obrazovna ustanova ispratila 416. generaciju učenika, 2. generaciju učenica, te 12. generaciju Bakije-hanume medrese iz Prijepolja.

Akademiji su prisustvovali: reisul-ulema IZ Srbije – mr. Senad-ef. Halitović; muftija sandžački – mr. Muhammed-ef. Demirović; direktor Sinan-begove medrese – mr. Kemal ef. Hasanović; profesori i učenici medresa, roditelji učenika, a kao posebni gosti bili su prisutni i Generalni konzul R. Turske u Novom Pazaru – gospodin Osman Pešmen; ataše za Socijalna pitanja pri Generalnom konzulatu R. Turske u Novom Pazaru, gospodin Mehmet Melih Yilmaz, bivši narodni poslanik u Skupštini Republike Turske – gospodin Husein Kansu; muftija srbijanski i vojvođanski – mr. Muhammed ef. Ziljkić; muftija beogradski – Muhammed ef. Hadžić; muftija niški i braničevsko-timočki – Eldin ef. Ašćerić.

Akademijom je ispraćeno četiri učenika i sedam učenica Sinan-begove, te četiri učenice Bakije-hanume medrese, koji su se u toku četverogodišnjeg školovanja u medresi osposobili za dalji nastavak školovanja, obogatili moralnim i radnim navikama, kao i stručnim i općim znanjem.

Čestitke učenicima i učenicama ove generacije, profesorima i roditeljima maturanata uputio je direktor Sinan-begove medrese – mr. Kemal ef. Hasanović, zahvalivši im se na uloženom naporu kako bi ovi mladi ljudi mogli koračati putem dostojanstva i nauke. “I zato svako od njih zaslužuje priznanje – istakao je direktor Hasanović. Nakon njegovog obraćanja, uslijedilo je uručenje priznanja za promociju Sinan-begove medrese, koje su uručene upravnici internata ženskog odjeljenja Sinan-begove medrese – prof. Amini Hasanović, kao i profesorici bosanskog jezika u muškom odjeljenju medrese – Ameli Bjelak.

U daljem toku programa uslijedilo je predstavljanje maturanata 416. generacije muške, 2. generacije ženske medrese, znane kao “Generacije mudrih srca”, kao i maturantica Bakije-hanume medrese, a onda i proglašenje učenika i učenica generacije. Za učenika generacije muškog odjeljenja Sinan-begove medrese proglašen je Faruk Kurtanović, a za poseban doprinos i postignute rezultate u toku školovanja, od strane razrednog starješine, prof. Hajra ef. Ramičevića, zahvalnica je uručena maturantu Demiru Hadžiavdiću.

Za učenicu generacije ženskog odjeljenja Sinan-begove medrese proglašena je Kadira Leković, kojoj je uručena plaketa od strane razrednice, prof. Amine Hasanović, a za poseban doprinos i postignute rezultate tokom školovanja zahvalnica je uručena maturantici Imani Hot. Za učenicu generacije Bakije-hanume medrese proglašena je Nejla Ljajić, kojoj je uručena plaketa od strane razrednog starješine, prof. Samira ef. Totića.

Ataše za socijalna pitanja pri Generalnom konzulatu Republike Turske u Novom Pazaru Mehmet Melih Yilmaz, u društvu direktora Sinan-begove medrese, uručio je poklone učenicima, nakon čega su i polaznici PU ,,Nahla”, u čast ove generacije maturanata, izveli svoju tačku.

Skupu se zatim obratio i muftija sandžački – mr. Muhammed ef. Demirović, navodeći:

“Zaista su ovo posebni momenti – za maturante, roditelje, islamsku zajednicu i Mešihat sandžački. Danas, kada posmatram ove naše maturante, osjećam ponos i zadovoljstvo zato što nismo zloupotrijebili emanet koji nam je povjeren. Ponosan sam što smo ovu djecu podučili pravoj vjeri, što su ove plemenite duše podučene da čuvaju svoju, ali i tuđu čast, da koriste razum na ispravan način. Ponosan sam zato što ih nikada nismo, svjesno ili nesvjesno, podučavali mržnji, već ljubavi, umjerenosti i toleranciji, što su izrasli u insane koji su divna reklama dini islama, što će biti dobri sinovi i kćeri, društveno korisni članovi zajednice. Činim dovu da nam podari još ovakve djece i ovakvih roditelja”, istakao je muftija sandžački, poželjevši maturantima puno sreće i uspjeha u životu i radu.

Nakon obraćanja muftije sandžačkog, uslijedilo je čitanje oproštajnog pisma od strane učenice generacije Sinan-begove medrese, Kadire Lekovic, a potom izvođenje ilahija od strane hora ,,Isa-beg”

.

Na kraju, uslijedillo je obraćanje reisul-uleme IZ Srbije, mr. Senada ef. Halitovića:

,,Zaista je teško išta reći poslije svega ovoga. Danas pričamo o jednom emanetu koji smo kao islamska zajednica preuzeli od roditelja – da ih odgajamo i obrazujemo. Čestitam im ovom prilikom i želim da se usavršavaju, da ne zaborave da su završili medresu, da će narod na njih dovijeka gledati kao na učitelje vjere. Molim Allaha, dželešanuhu, da im da snage i mudrosti, učini ih ponosom na dunjaluku i ahiretu.”

Program je dovom zatvorio hfz. Ilijas ef. Ramadani

Ovom prilikom zahvaljujemo se Kulturnom centru, na čelu sa direktorom, Dženanom Palamarom, na ustupljenom prostoru i cjelokupnoj realizaciji programa.

slični članci