Predsjednik Vrhovnog Sabora IZ Srbije na otvaranju Arnaudije džamije u Banjaluci

by Mešihat

Kao centralni događaj, a u okviru manifestacije “Dani džemata i džamija” koju Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH organizuje osmi put, danas je svečano otvorena, posljednja obnovljena, banjalučka, Arnaudija (Hasana Tefterdara) džamija.

Između velikog broja vjernika i zvanica iz Bosne i Hercegovine i regiona, kao predstavnik IZ Srbije, svečanosti je prisustvovao predsjednik Vrhovnog Sabora IZ Srbije, dr. Nadir ef. Dacić, a istoj su prisustvovali reisu-l-ulema IZ Bosne i Hercegovine Husein ef. Kavazović, direktor Vakufske direkcije hfz. dr. Senaid ef. Zajimović, muftija banjalučki Ismail ef. Smajlović, predsjednik Uprave za vjerske poslove R. Turske dr. Ali Erbaš, direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Sinan Aksu i mnogi drugi.

22. aprila 2017. godine, u vrijeme sedme manifestacije “Dani vakufa u BiH”, kada je ozvaničen i početak njene obnove, postavljen je kamen temeljac za obnovu Arnaudije (Hasana tefterdara) džamije, koja je posljednja obnovljena, od ukupno šesnaest porušenih džamija u ovom gradu tokom rata, a srušena je na današnji dan, 7. maja 1993. godine.

slični članci