Održana sjednica Sabora Mešihata IZ Sandžaka

by Mešihat

Novi Pazar, 25. oktobar 2023. – Sabor Mešihata IZ Sandžaka održao je danas svoju vanrednu sjednicu. Sjednicom je predsjedavao predsjednik, Ljutvija Hasanović, a istoj je prisustvovao reisu-l-ulema IZ Srbije, mr. Senad-ef. Halitović.

Za ovu sjednicu predložen je dnevni red koji se sastojao iz tri tačke:

1. Usvajanje zapisnika sa prethodne sjednice

2. Verifikacija odluka i prijedloga sa konstitutivne sjednice Rijaseta

3. Razno

Skup je, učenjem Kur'ana, otvorio hfz. Ilijas-ef. Ramadani, nakon čega se

pristupilo usvajanju dnevnog reda.

U nastavku sjednice, u okviru prve tačke, pristupilo se usvajanju zapisnika sa prethodne sjednice, a što je izglasano jednoglasno.

U okviru druge tačke pristupilo se verifikaciji odluka i prijedloga sa konstitutivne sjednice Rijaseta, i u tom smislu usvojeni su sljedeći prijedlozi:

Za predsjednika Mešihata IZ Sandžaka i muftiju sandžačkog predložen je dosadašnji zamjenik muftije sandžačkog, mr. Muhammed-ef. Demirović.

Na mjesto zamjenika muftije sandžačkog predložen je mr. Sabit-ef. Šećović, glavni imam medžlisa IZ Sjenica.

Prijedlozi za imenovanje istih jednoglasno su prihvaćeni.

U okviru treće tačke, iznijet je niz konstruktivnih prijedloga, poput prijedloga za popunu mjesta članova sandžačkog i Vrhovnog sabora.

Na mjesto dosadašnjih vijećnika u sandžačkom saboru, muftije sandžačkog, mr. Muhammeda-ef. Demirovića, mr. Jakupa-ef. Lekovića i mr. Bajazida-ef. Nicevića, predloženi su Faik Ramović, Tarik Brunčević i prof. Rejhan Hoćanin. Za popunu mjesta dva vijećnika u Vrhovnom saboru, predloženi su, također, Tarik Brunčević i hfz. Iljas-ef. Ramadani, a što je jednoglasno prihvaćeno.

slični članci