AKREDITOVANI SEMINAR ZA VJEROUČITELJE U ORGANIZACIJI VJERSKO-PROSVJETNE SLUŽBE

by Mešihat

Vjersko-prosvjetna služba Mešihata IZ Sandžaka organizovala je stručni seminar na temu “Nastavnička profesija za 21. vijek” namijenjen učiteljima islamske vjeronauke u Sandžaku.

Seminar su održali univerzitetski profesori dr. Sefedin Šehović i dr. Filduza Prušević-Sadović koji su predstavili istraživanje u nastavničkom zanimanju odnosno pet modela obrazovanja u savremenom dobu.

Uvodnu riječ na seminaru imao je Kemal Hasanović, koordinator za vjeronauku pri Mešihatu IZ Sandžaka koji je tom prilikom podsjetio na potrebu edukovanja i usavršavanja nastavnika, rekavši da se znanja stiču cijeli život te da i islam naređuje znanje odnosno njegovo sticanje i prenošenje.

Na skupu je poručeno da se učenje ne završava izlaskom s fakulteta, da je obaveza nastavnika da se permanentno obrazuje kao i da nastavnik treba da posjeduje opšte obrazovanje i znanje o drugim religijama.

Predavači na seminaru su također poručili i da nastavnici ne treba da se otuđuju jedni od drugih, već da sarađuju i razmjenjuju mišljenja i iskustva te da budu društveno aktivni i upoznati sa stanjem u društvu.

Na skupu je naročito istaknuto da nastavnik treba da bude samokritičan, da procjenjuje šta je uradio dobro, a šta nije i na čemu treba još da radi te zaključeno da bez unapređivanja sebe i svog znanja, nastavnik ne može postizati rezultate u savremenoj nastavi.

Seminar je akreditovan i nosio je 12 bodova, a skupu je prisustvovalo više od 30 vjeroučitelja.

slični članci