Reisu-l-ulema na okruglom stolu “Versko obrazovanje u 21. veku – perspektiva i usklađenost sa sistemom obrazovanja u Republici Srbiji”

by Mešihat

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije , mr. Senad ef. Halitović, na poziv direktora Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama, dr. Vladimira Roganovića, učestvovao je u radu okruglog stola pod nazivom “Versko obrazovanje u 21. veku – perspektiva i usklađenost sa sistemom obrazovanja u Republici Srbiji”.

Na ovogodišnjem skupu razgovaralo se o tri teme; o teološkom obrazovanju u Republici Srbiji, općenito; aktuelnim izmjenama Zakona o srednjem i visokom obrazovanju, te novim mogućnostima koje se, putem zakonskih rešenja, pružaju ustanovama teološkog obrazovanja; kao i o akreditaciji visokoškolskih teoloških ustanova.

Reisu-l-ulema Halitović je svoje izlaganje koncipirao u svjetlu aktuelnog stanja i prilika, tendenciji razvoja i potreba vjersko-obrazovnih ustanova Islamske zajednice.

U okviru današnje svečanosti upriličeno je svečano potpisivanje ugovora o stipendiranju studenata vjerskih visokoškolskih ustanova.

slični članci