Reisu-l-ulema IZ Srbije Senad ef. Halitović na samitu svjetskih islamskih učenjaka u Istanbulu

by Mešihat

Reisu-l-ulema IZ Srbije, Senad ef. Halitović učestvuje na samitu svjetskih islamskih učenjaka u Istanbulu, koji je okupio ugledne islamske učenjake iz različitih dijelova svijeta, s ciljem rasprave o ključnim pitanjima koja utiču na islamski svijet.

Cilj skupa je jačanje solidarnosti među muslimanskim zemljama i pronalaženje rješenja za teškoće s kojima se suočavaju ugroženi, posebno u Gazi. Učesnici, uključujući reisu-l-ulemu i ostale, istakli su važnost mira, pravde i ljudskih prava te pozvali na zajednički rad i promoviranje univerzalnih vrijednosti vjere islama.

Skupu se obratio i predsjednik R. Turske Redžep Tajip Erdogan, i tom prilikom uputio snažne poruke u vezi sa stradanjem muslimana u Palestini, upoznavši prisutne na samitu s načinima na koji R. Turska pomaže stanovnicima Gaze, kao i o ponašanju zapada u vezi sa trenutnim genocidom u Palestini.

Ovom samitu prisustvuje više od stotinu eminentnih, svjetski priznatih učenjaka, poput muftije Libana, šejh Kardagija, predsjednik Lige uleme, a pored reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije, Senad ef. Halitovića, sa prostora Balkana, ovom samitu prisustvuju i reisu-l-ulema Bosne i Hercegovine, Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema IZ Crne Gore, Rifat ef. Fejzić, reisu-l-ulema Kosova, Naim Trnava, muftija R. Hrvatske, Aziz ef. Hasanović, muftija slovenački, Nevzet ef. Porić, delegacije uleme iz S. Makedonije, Bugarske, Grčke i Rumunije.

slični članci