KVIZ ZNANJA ZA UČENIKE I UČENICE SINAN-BEGOVE MEDRESE

by Mešihat

Sinan-begova medresa pod pokroviteljstvom Uprave za vjerske poslove R. Turske (Diyanet), organizovala je takmičenje u znanju za učenike i učenice ove medrese.

Kviz je održan 12. i 13. januara u prostorijama muškog odnosno ženskog odjeljenja ove obrazovno-odgojne ustanove.

Na takmičenju za medresante žiri su sačinjavali profesor Tefsira, dr. Nihad ef. Dervišević, odgajatelj, Haris ef. Demirović, i profesorica bosanskog jezika Amela Bjelak dok je prof. Rejhan Hoćanin moderirao kviz.

Učenici su pokazali visok nivo znanja, a tri učenika izdvojili su se svojim znanjem, Edis Muratović, učenik 1. godine, 3. mjesto, Edin Ukić, učenik 3. godine, 2. mjesto, te osvajač 1. mjesta na ovom takmičenju, Samin Kolašinac, učenik 3. godine.

Takmičenju u ženskoj medresi su prisustvovali, direktor mr. Haris ef-Holić, zamjenik direktora, prof. Rejhan ef- Hoćanin, prof. dr. Nihad ef-Dervišević te odgajateljica, Nezrina Fejzović-Holić.

Nakon takmičenja proglašene su pobjednice i ovog takmičenja:

1. Medina Alić, učenica 3. godine.

2. Selma Imamović, učenica 3. godine

3. Imana Hot, učenica 1. godine

Za osvajače prva tri mjesta na oba takmičenja, Uprava za vjerske poslove R. Turske (Diyanet) obezbijedila je vrijedne nagrade, na čemu se Sinan-begova medresa i Mešihat IZ Sandžaka naročito zahvaljuju uvjereni da je ovo samo prvi u nizu zajedničkih i uspješno sprovedenih projekata.

Glavni motiv svakog muslimana trebao bi biti takmičenje u činjenju dobra i traženje blizine Uzvišenog Allaha, o tome nam poruka Kur’anskog ajeta u suri Al-Mutaffin, 26. govori:

“.. neka se za to natječu oni koji hoće da se natječu! “

Sinan-begova medresa u Novom Pazaru je odgojno-obrazovna ustanova vjerskog tipa i radi i djeluje u okviru Mešihata IZ Sandžaka.

Osnovana je između 1528. i 1541. godine. a njen osnivač Sinan-beg bio je defterdar sultana Sulejmana I Zakonodavca.

slični članci