Delegacija IZ Srbije prisustvovala manifestaciji “Ulica otvorenog srca-Bajramska sofra” u Novom Sadu

by Mešihat

Delegacija IZ Srbije, predvođena reisu-l-ulemom, mr. Senad ef. Halitovićem, prisustvovala je manifestaciji “Ulica otvorenog srca – Bajramska sofra”, održanoj u centru Novog Sada, a tom prilikom posluženi su specijaliteti koje su za sve Novosađane pripremili domaćini večeri.

Na ovoj, sada već tradicionalnoj, manifestaciji, koja je organizovana od strane Islamske zajednice Srbije, prisustvovao je veliki broj ljudi, a prolaznici su imali priliku poslužiti se hranom sa trpeze koju su pripremili članovi Islamske zajednice.

Uz predstavnike Islamske zajednice Srbije, srpske pravoslavne i rimokatoličke crkve u Novom Sadu, manifestaciji su prisutvovali i zamjenik gradonačelnika Novog Sada, gospodin Igor Crnobarac, izaslanik predsjednika Vlade R. Srbije, gospodin Predrag Rajić, predsjednica skupštine grada Novog Sada, gospođa Jelena Marinković Radomirović.

Muftija srbijanski i vojvođanski Muhamed ef. Ziljkić, otvorio je manifestaciju i istakao činjenicu da je Novi Sad zaista poseban i da to ova sofra, po ko zna koji put, dokazuje.

“Ovo je najljepša slika zajedništva koju možemo da pošaljemo u svijet. Pokazujemo da, bez obzira na razlike, možemo da živimo u bratskoj ljubavi, slozi i harmoniji – poručio je muftija Ziljkić- Ovo je lekcija onima koji nam drže predavanja kako i na koji način treba da živimo. Ovo je prava slika Novog Sada. Srce mi je puno kada vas vidim u ovolikom broju i kada smo svi zajedno. Tu smo sa jednim ciljem – da podijelimo našu Bajramsku sofru, da makar na ovom mikroplanu razbijemo sve stereotipe i predrasude i mislim da u tome izuzetno uspijevamo. Ova sofra to pokazuje.”

Zamjenik gradonačelnika Novog Sada, gospodin Igor Crnobarac, čestitao je muslimanima Kurban-bajram i istakao da je taj praznik također praznik Novog Sada, jer ga slave i sugrađani islamske vjeroispovijesti.

“Večeras smo se 14. put okupili kako bi smo pokazali da Novi Sad nije samo grad velikog i širokog srca, nego i uma i duše. U naš grad su svi dobrodošli, bez obzira na to kojim jezikom govore, koje su nacionalnosti i vere.”

“Novi Sad, Vojvodina i Srbija uvek su bili široke ruke prema svima – naglasio je izaslanik predsjednika Vlade R. Srbije, gospodin Predrag Rajić.

Na ovim prostorima pojam tolerancije je veoma dobro poznat, zna se šta znači kada se komšiji druge nacionalnosti javljamo na njegovom jeziku”

Skupu se također obratio i reisu-l-ulema IZ Srbije mr. Senad ef. Halitović:

“Ne treba da živimo jedni pored drugih, nego jedni sa drugima, jedni uz druge, da se međusobno pomažemo. Muslimani u Novom Sadu su ovaj grad doživjeli kao svoj i ubrajaju se u one koji žele samo da unaprijede svaki segment i način života u njemu.”

Program je uveličao nastup ženskog hora “Stambol” iz Novog Pazara, koji je izvodio ilahije, kaside i sevdalinke.

Organizatori manifestacije su IZ Srbije – Mešihati srbijanski, sandžački i Muftijstvo vojvođansko, uz podršku Udruženja “Nur – svetlost”, zajedno sa gradom Novim Sadom, Vladom AP Vojvodine i dobrotvorima.

slični članci