Bajramska čestitka reisu-l-uleme

by Mešihat

Draga braćo i cijenjene sestre, es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu

Zahvaljujujući Allahu, dželle šanuhu, dočekasmo i ovaj bajram, kurbanski bajram ili hadžski bajram.

Mi imamo priliku da se posebno osevapimo i učinimo dobročinstvo, a najveće dobročinstvo ili dobro djelo, u ovim danima, jeste žrtva kurbana, zato nemojmo zaboraviti da zahvaljujemo Allahu, dželle šanuhu, koji je učinio da imamo priliku u ovim blagdanima da se osevapimo, a oni su sami po sebi ibadet.

Ali, drugi vid ibadeta jeste da taj dan čuvamo prijateljske, rodbinske i komšijske veze, da se zijaretimo, da smo radosni i veseli, pa neka je Njemu neizmjerna hvala to što je učinio da i radost kod vjernika i vjernica jeste ibadet, a upravo jeste ono što je rekao Resul, sallallahu alejhi ve sellem , da sretnemo svoga brata sa osmjehom na licu, i to je sadaka, i to je vid ibadeta.

Zato iskoristimo ove dane u ibadetu zikra, dobročinstva, zijareta, onako kako je rekao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u našem porodičnom ambijentu. oživimo bajrame u našim čaršijama, našim mahalama, onako kako je to sunnet Poslanika, sallallahu alejhi ve sellema.

Međutim, draga i poštovana braćo, i kada se mi radujemo, nemojmo zaboraviti na našu braću i sestre u svijetu, muslimane, koji, nažalost, ove bajrame dočekuju kao i mnoge druge, u teškim uslovima, ratnim uslovima, ne samo u neimaštini, već u, zahvaćeni ratom, strahotama i stradanjima, oni i njihove porodice, pa uputimo dovu Allahu, dželle šanuhu, za njih, moleći Gospodara svih svjetova da što prije otkloni od njih sve te nevolje i ta stradanja.

Molim Allaha, dželle šanuhu, da ukabuli sve vaše ibadete, vaše kurbane, vaša dobročinstva, i koristim ovu priliku da vam čestitam, mubareklišem riječima: Bajram šerif mubarek olsun!

slični članci